כולם מדברים על "השקעה פסיבית" וחולמים ליהנות מהכנסה שוטפת מבלי לעבוד מדי יום ביומו. בין סרטוני השראה ביוטיוב לפוסטים ויראליים בפייסבוק, עם ישראל נחשף לסוגיות שכולן עוסקות בכסף שנכנס לבד לחשבון הבנק, בזמן שאתם נחים, מטיילים או שותים קפה על חוף הים.
אבל מהי בכלל הכנסה פסיבית? האם היא באמת פוטרת אתכם מלעבוד? אילו סוגים שונים של הכנסה כזו יש? ואיזה מהם הכי מתאים לכם?
הכנסה פסיבית: מה זה בכלל?
הכנסה פסיבית מוגדרת כהכנסה קבועה, שבניגוד למשכורת, למשל, אינה דורשת שישקיעו בה עבודה יומיומית. במילים אחרות, מדובר במנגנון שממשיך להכניס כסף גם כאשר אינכם עובדים בפועל.
עם זאת, המונח "פסיבי" עלול להטעות, שכן במקרים רבים סוג הכנסה כזה יחייב אתכם להשקיע זמן, כסף או ידע כבר בשלב ההתחלתי, ולעיתים גם תחזוקה מתמשכת בהיקף כזה או אחר לאורך הדרך. מדובר, אם כן, בהשקעה שיכולה להיות אקטיבית למדי, והמידה שבה תוכלו "לנוח" ולתת להשקעה "לעבוד עבורכם" תלויה בסוג ההכנסה הפסיבית שתיצרו.
אילו סוגים של הכנסה פסיבית קיימים?
דרך אחת ליצירת הכנסה פסיבית היא השקעה בשוק ההון: תחום שכולל מגוון אפשרויות, כמו רכישת מניות שמחלקות רווחים (דיבידנדים), השקעה באג"ח (איגרות חוב), או הצטרפות לקרנות מחקות מדד וקרנות ריט (REIT) שמתמחות בנדל"ן מניב.
שוק ההון מתאפיין בנזילות גבוהה – כלומר, תוכלו למשוך את כספכם יחסית מהר במקרה הצורך – ומאפשר להתחיל להשקיע גם בסכומים נמוכים יחסית. לכן, מדובר באפיק נגיש שמדבר גם למשקיעים פרטיים שאין ברשותם הון משמעותי.
עם זאת, שוק ההון חשוף לתנודתיות גבוהה ולשינויים בלתי צפויים – כגון משברים כלכליים, אירועים גיאו-פוליטיים ושינויים בריבית או במדיניות ממשלתית – שעלולים לפגוע בתשואות או לגרום להפסדים. המשמעות עבור המשקיע היא שעליו להתאזר בסבלנות, להיות מסוגל מבחינה מנטלית להתמודד עם ירידות פתאומיות, ולהיעזר בידע או בליווי מקצועי על מנת לקבל החלטות באופן שקול.
אפשרות נוספת ליצירת הכנסה פסיבית מגיעה מהעולם הדיגיטלי: קורסים אונליין, ספרים אלקטרוניים, אפליקציות, תוכני וידיאו או שיווק שותפים (אפיליאייט). ההכנסה בתחום זה נובעת ממכירות חוזרות של מוצרים דיגיטליים: דרך רכישות אונליין, מודל של מנויים חודשיים או עמלות ממכירה של מוצרים של אחרים. מדובר באפיק שהפך לפופולרי במיוחד בעידן הרשתות החברתיות, בזכות ההבטחה ל"הכנסה מהצד" על בסיס תוכן שנוצר פעם אחת ונמכר שוב ושוב.
בפועל, עבור רוב האנשים שמנסים להרוויח באופן זה מדובר בהשקעה לא קטנה של זמן, מאמץ ומשאבים. כתיבת תוכן, מיתוג, בניית קהל, פרסום ממומן, מתן מענה ללקוחות, עדכון שוטף של המוצר והתאמה לפלטפורמות משתנות – כל אלה הופכים את ההכנסה לאקטיבית למדי. במקרים רבים זו פשוט עבודה עצמאית, עם פוטנציאל לרווח, אבל גם עם סיכון גבוה ואי-ודאות מתמשכת.
לאור העובדה ששוק הנדל"ן בישראל נחשב ליציב יחסית, ומתאפיין בביקוש מתמשך ובעליית מחירים ארוכת-טווח, רכישת דירה והשכרתה עשויות להיות פתרון אטרקטיבי עבור משקיעים שמעוניינים ליהנות מהכנסה שוטפת.
אלא שבפועל מדובר בהכנסה אקטיבית ביותר: גיוס מימון לרכישת הנכס – שדורשת הון עצמי גבוה והתחייבויות ארוכות טווח, תהליך האיתור והרכישה עצמה, ביצוע שיפוצים, חיפוש ובחירת שוכרים ותחזוקה שוטפת, ולעיתים גם חשיפה לרגולציה משתנה או לשוכרים בעייתיים – כל אלה דורשים התעסקות אינטנסיבית למדי.
השקעה מימונית: הכנסה פסיבית מנדל"ן
מודל השקעה המאפשר יצירת הכנסה פסיבית מנדל"ן, מבלי לרכוש דירה או לנהל אותה, הוא השקעה מימונית.
במודל זה, המשקיע משתתף במימון פרויקט יזמי קיים, כגון פינוי־בינוי או התחדשות עירונית. הכסף מושקע לפרק זמן מוגדר, בתמורה לתשואה קבועה מראש, ולפי הסכם ברור ושקוף שנחתם מול היזם.
מאחורי מודל ההשקעה המימונית עומד הצורך של היזם בתזרים מזומנים לבנייה, שבעקבותיו הוא פותח את שלב המימון בפרויקט לציבור. מה שהיה שמור עד כה לבנקים – נפתח למעשה למשקיעים פרטיים. כך, היזם מקבל מימון לתקופה קצובה ונדרש להחזיר אותו בריבית שנקבעה מראש, ומנגד המשקיע לא צריך לעשות דבר, מלבד להמתין לתום התקופה ולקבל את כספו עם הריבית הקבועה.
מלבד החיסכון בכאבי הראש ובהתעסקות בירוקרטית, גם רף הכניסה נמוך משמעותית לעומת רכישת דירה – שכן המשקיע אינו נדרש להביא עימו הון עצמי גבוה או לקחת משכנתה. בעוד רוכש דירה ממוצעת בישראל, בשווי של כשני מיליון ₪, נדרש להון עצמי הנושק למיליון ₪, בהשקעה מימונית המשקיע לא נדרש להון התחלתי גבוה, ובחלק מהמקרים יכול ליהנות מתשואה אטרקטיבית על סכומים קטנים הרבה יותר.
ההשקעה אינה דורשת ניהול שוטף מצד המשקיע, ואינה מחייבת ידע מקצועי קודם. בזכות כל אלה, המודל מתאים במיוחד למי שמבקש להיחשף לשוק הנדל"ן בצורה מתונה, וליהנות מהכנסה קבועה וצפויה מראש.
איזו הכנסה פסיבית מתאימה לכם?
בשורה תחתונה, השקעה "פסיבית" אינה בהכרח פסיבית, ולא ממש מיידית, וכמו בכל השקעה – יש לשים לב לפרטים.
מהו סוג ההשקעה שמתאים לכם? זה תלוי כמובן בכל הגורמים שהזכרנו. אם אתם מעריכים השקעה עם מוטיבים סולידיים, שמאפשרת קבלת תמורה אטרקטיבית, וזאת מתוך שקט נפשי וללא צורך לנהל בעצמכם נכסים או לעקוב אחרי תנודות הבורסה – כדאי לכם לשקול השקעה מימונית בנדל"ן. זו דרך להיחשף לשוק הנדל"ן בצורה מתונה, גם בלי לקנות דירה.
אם מעניין אתכם לשמוע עוד על השקעה מימונית בנדל"ן, שמאפשרת הכנסה נאה ללא כאבי ראש מיותרים – מלאו את הפרטים בטופס >>